Verlangens
home info publicaties zoeken



Status: Net opgestart     Laatste (geregistreerde) bijwerking: 2007-02-16   




Verlangens


Een groot Indisch spiritueel leraar, Nisargadatta Maharaj *, heeft het over "een mengsel van angst en verlangen". Voor hem is het overduidelijk dat beiden samen gaan. Het is dan ook goed om hier inzicht in te hebben (1).

Laten we stil staan bij verlangens. Hoe doe je dat, stil staan bij een tekst?
Er zijn verschillende methoden:

  1. Je kunt er over mediteren.
  2. Je kunt de tekst zin voor zin lezen en na iedere zin stil staan tot je er voeling mee krijgt. Minstens stilstaan na elke paragraaf is zeker aanbevolen.
  3. Je leest de tekst zonder er bij stil te staan. Je herleest iedere dag tot je de diepte ervan ten volle inziet. Je kunt er eventueel een noveen van maken (9 dagen na elkaar de tekst lezen).

Ook bij een gedachte kan je stil staan. Het is gelijkaardig.

"Een mengsel van angst en verlangen".
Welke verlangens hebben we? Dit is meestal een ganse resem. Misschien is het wel eens goed om ze allemaal te overlopen, één na één. Allemaal zal wel niet lukken, maar toch de voornaamste.
Heel belangrijk hierbij is dat we naar elk verlangen kijken. We gaan niet in het verlangen, we gaan er niet in mee, maar je kijken er alleen naar, dit als buitenstaander. Wij zijn niet dit verlangen, we zijn de waarnemer. Probeer het eens.

Je kunt merken dat er verschillende verlangens zijn. Welke zijn dit?
Er zijn verlangens van het lichaam, bijvoorbeeld eens goed gaan eten.
Er zijn verlangens van de geest (mind *), bijvoorbeeld carrière maken.
Zijn er nog andere verlangens?

Er zijn diepere verlangens, waaronder het verlangen naar geluk, naar eenvoud, naar vrede. Pas op, dit zijn niet altijd diepe verlangens, het kunnen gecamoufleerde verlangens zijn, gecamoufleerd door het ego (2). Als dit inderdaad diepe verlangens zijn, waar komen ze dan vandaan? Zoek er naar.
Het is moeilijk dat je het niet vindt.

Deze diepe verlangens komen uit de ziel. Let wel, zowel religieus als cultureel hebben we een totaal verkeerd beeld van wat de ziel is.



(1) Wij, meerbepaald ons denken, wil wat ik "halve dualiteit" noem.

(2) Ook de reclame is gespecialiseerd in diepmenselijke gevoelens te camoufleren en te koppelen aan hun product.


inhoudstabel

Verlangens


top



Printvriendelijk